obey-robots.txt

Nog geen lid?

Word lid!
Lees ook de disclaimer.

Navigatie

Gratis adverteren

Ad-Vertise.nl hoe werkt het? Registreer, selecteer "Advertenties Nederland" en maak een eigen tekst advertentie. Kies een ad formaat, pas de kleuren aan en plaats html code op je eigen website. Nu worden jouw advertenties vertoont op alle deelnemende websites die óók voor Advertenties Nederland hebben gekozen. Bekijk advertentie formaten.

Leden enquête

De Stemcomputer moet een extra knop krijgen met de tekst, "Maak mijn stem ongeldig!"

ja
ja
81% [17 stemmen]

nee
nee
19% [4 stemmen]

Stemmen: 21
U moet inloggen om te stemmen.
Gestart: 15 Jul 2006

Enquête archief

Gebruikers Online

· Gasten online: 3

· Leden online: 0
· Nieuwste lid: LM5NL

Delen/Favorieten

Inloggen

Geef gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?

» Registreer «
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Shoutbox

You must login to post a message.

No messages have been posted.
Wij vertrouwen stemcomputers niet

Bits of Freedom

Onderwerp bekijken

Zullen de verkiezings-beloftes worden waargemaakt of gebroken? Wij als burgers moeten vertrouwen op de gekozen politici in de Tweede Kamer en in de regering of die de beloftes zullen nakomen.
 Onderwerp afdrukken
Geen burgermeesters referendum in Rotterdam.
kiesverstandig

Quote

Geen Rotterdams burgemeestersreferendum

De gemeente Rotterdam krijgt geen burgemeestersreferendum. Na ongeveer drie uur debatteren werd donderdagavond in de gemeenteraad een voorstel om de burgers de opvolger van huidig burgemeester Ivo Opstelten te laten kiezen, verworpen. Het werd een nipte overwinning voor de tegenstanders: 23 raadsleden stemden tegen, 22 waren voor.

Opstelten verlaat het Rotterdamse stadsbestuur eind van dit jaar. In navolging van onder meer Eindhoven en Utrecht wilde Leefbaar Rotterdam en een deel van de PvdA-fractie een referendum. Uit een enquête onder zeshonderd Rotterdammers bleek 64 procent ook voor een volksstemming, maar daarvan zei 37 procent daadwerkelijk naar het stemhokje te komen.

Robert Simons van Leefbaar Rotterdam noemde donderdagavond de huidige procedure met een door de Kroon benoemde burgemeester „een ordinaire banenmachine”. Degene met de juiste partijkaart wordt burgemeester, aldus Simons. Volgens hem had een referendum de kloof tussen politiek en burger kunnen dichten.

Fractievoorzitter Peter van Heemst van de PvdA toonde zich ook een fervent voorstander van een referendum. „Als wij een referendum organiseren, is het afgelopen met de politieke spelletjes.” Het enthousiasme van Van Heemst kon tien van de achttien fractieleden niet overtuigen. Ze stemden tegen.

In Nederland zijn sinds 2001 acht burgemeestersreferenda gehouden. Bij vijf gemeenten werd de opkomstdrempel gehaald. Die drempel is minimaal 30 procent van de stemgerechtigden. De Tweede kamer behandelt dit jaar een wetsvoorstel om het raadplegende referendum af te schaffen.

Als Rotterdam wel had ingestemd met een burgemeestersreferendum had dat de gemeente tussen de 800.000 en 1 miljoen euro gekost.


64 procent van de Rotterdammers is voor een burgermeesters referendum. De politiek niet, die heeft geen boodschap aan wat het kiezersvolk wil. Gestemd hoeft er niet te worden dus stroop smeren hoeft niet.

Weer een voorbeeld van de zinloosheid van verkiezingen, invloed heb je namelijk niet.

Waarom dan toch weer gaan stemmen? Het enige signaal om je onvrede hierover te uiten is massaal je stem ongeldig te laten verklaren.

De Tweede kamer behandelt dit jaar een wetsvoorstel om het raadplegende referendum af te schaffen. Reken maar dat het referendum afgeschaft gaat worden. En zo niet dan worden er wel zoveel barrières opgeworpen dat het onmogelijk is een referendum te organiseren.
Politici zijn net als de wind; "zoals de wind waait, draait mijn mening".
 
Spring naar forum:
 Nieuw onderwerp  Antwoorden

Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Geen burgermeesters referendum in Rotterdam.', te verwijzen!

BBcode:
HTML:

Vergelijkbare onderwerpen

Onderwerp Forum         Laatste bericht
Privacyloze maatschappij kent geen gelijkheid Privacy : 2 14 May 2009
Start je eigen (mini) referendum! Invloed door te stemmen? : 1 10 Apr 2009
[Humor] Geen vertrouwen meer in banken! Humor. : 1 20 Dec 2008
Bewusteloosheid geen excuus voor elektronisch patiëntendossier Privacy : 1 07 Nov 2008
Nee-stemmers op winst in EU-referendum Ierland Algemeen : 1 13 Jun 2008
Verwerkingstijd: 0.10 seconden
2,037,864 unieke bezoeken