obey-robots.txt

Nog geen lid?

Word lid!
Lees ook de disclaimer.

Navigatie

Gratis adverteren

Ad-Vertise.nl hoe werkt het? Registreer, selecteer "Advertenties Nederland" en maak een eigen tekst advertentie. Kies een ad formaat, pas de kleuren aan en plaats html code op je eigen website. Nu worden jouw advertenties vertoont op alle deelnemende websites die óók voor Advertenties Nederland hebben gekozen. Bekijk advertentie formaten.

Leden enquête

De Stemcomputer moet een extra knop krijgen met de tekst, "Maak mijn stem ongeldig!"

ja
ja
81% [17 stemmen]

nee
nee
19% [4 stemmen]

Stemmen: 21
U moet inloggen om te stemmen.
Gestart: 15 jul 2006

Enquête archief

Gebruikers Online

· Gasten online: 1

· Leden online: 0
· Nieuwste lid: LM5NL

Delen/Favorieten

Inloggen

Geef gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?

» Registreer «
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Shoutbox

You must login to post a message.

No messages have been posted.
Wij vertrouwen stemcomputers niet

Bits of Freedom

Laatste 5 Forum bijdragen. Het complete overzicht staat » hier «.

  Onderwerp /      Laatste bericht

Belgische politie waarschuwt voor nieuwe vind-ik-leuk-knop Facebook

« Ga naar bericht

De Belgische politie geeft een opvallende waarschuwing. Gebruikers van Facebook moeten wat de politie betreft Facebooks nieuwe vind-ik-leuk-knoppen niet gebruiken. Facebook is een marketingkampioe...

  Privacy « Meer onderwerpen
: 2002
: 1
karel
13 mei 2016, 17:01

Hulp bij Masterscriptie gezocht!

« Ga naar bericht

Beste deelnemer aan het forum Kiesverstandig, Ik studeer op dit moment aan de Universiteit van Utrecht. Voor mijn masterscriptie ben ik momenteel bezig met kennis vergaren voor een contrastief o...

  Algemeen « Meer onderwerpen
: 1991
: 1
LM5NL
25 mrt 2016, 20:31

auto's versturen privacygevoelige data naar de fabrikant

« Ga naar bericht

Steeds meer moderne auto's versturen privacygevoelige data naar de autofabrikant, zonder dat de bestuurder dat weet. Het gaat om informatie zoals de laatste honderd bezochte parkeerplaatsen, routes...

  Privacy « Meer onderwerpen
: 2267
: 1
karel
28 nov 2015, 09:07

##### Sterrenhotel HVB

« Ga naar bericht

***** Sterrenhotel HVB Zoekt u ruimte en rust, dan bent u hier op de juiste plek. Dit hotel is prachtig gelegen in een bosrijke omgeving. De luxe suites zijn voorzien van een eenpersoonsbed in...

  Algemeen « Meer onderwerpen
: 6129
: 1
HansjeOngelijk
15 mei 2014, 16:18

Mensen met een laag inkomen hebben het aan zichzelf te danken

« Ga naar bericht

Mensen met een laag inkomen hebben het aan zichzelf te danken. "Geregeerd door degenen die het verdienen", dit is een goed standpunt. Iedereen die zijn best doet en hard werkt moet goed kunnen ...

  Algemeen « Meer onderwerpen
: 2287
: 1
socialeongelijkheid10
12 mei 2014, 13:22

Stemrecht of Stemplicht

stem ongeldig verklarenDe verkiezingen komen er weer aan!

U wordt weer doodgegooid met mooie praatjes van politici die graag uw stem willen.
Maar waarom zou u op ze stemmen? Vanwege het advies van een oncontroleerbare stemwijzer? Om het mooie partijprogramma? Hebt u die gelezen en kunt u zich daarin vinden?
Het is eigenlijk een keuze uit allemaal slechte programma's!

Mijn stelling is dan ook dat er niets te kiezen valt tijdens de verkiezingen!

Én van wat de heren politici beloofd hebben tijdens de verkiezingen is zelden wat nagekomen. Onder het mom van coalitie besprekingen worden beloftes gebroken. En wij de kiezers trappen er in.

U kunt echter wel degelijk een signaal afgeven aan de politiek zonder een protest stem op een "tegen" partij uit te brengen.

Lees hieronder hoe!

Een grote groep mensen maakt geen gebruik van hun stemrecht.
Ik wil U oproepen toch te gaan stemmen, maar dan om Uw stem ongeldig te laten verklaren!


Misschien herkent u zichzelf in een van onderstaande redenen;

- geen enkele partij / politici verdient mijn stem.
- ik heb toch geen invloed.
- wat ik ook kies, politici zitten er voor hun eigen belang.
- die spelletjes in Den Haag ben ik zat.
- ze houden mekaar toch de hand boven het hoofd.
- macht corrumpeert.

Mijn missie met deze website is U aan te sporen toch van Uw stemrecht gebruik te maken!

Als U niet stemt dan;

- wordt U tot de zwijgende meerderheid gerekend.
- geeft U eigenlijk aan dat U het wel best vind zo.

Om te laten zien dat U het anders wil, maakt U toch de gang naar de stembus! Maar zet u een groot kruis over het stembiljet om uw stem ongeldig te laten verklaren!. Dit kan anoniem!

Verloopt de verkiezing per stemcomputer, geeft U dan bij het afgeven van de oproepkaart aan dat u uw stem ongeldig wilt laten verklaren!. Je wordt echter met naam en toenaam geregistreerd als stemweigeraar en dat is onacceptabel!

Stem ongeldig verklaren, is iets anders dan blanco stemmen, ook dan is uw stem ongeldig! Maar wordt uw komst wel in het opkomstpercentage meegenomen en doet U mee aan de poppenkast. Ook is het mogelijk dat op basis van kiesdrempel en opkomstpercentage toch nog "rest" zetels verdeeld worden.

Op deze wijze kunt U aan de politiek in Den Haag de boodschap overbrengen dat het anders moet!
En hoeft u geen protest stem uit te brengen door op een omstreden partij te stemmen.
Tot de volgende verkiezingen kunt u hieronder uw stem laten gelden!

Nieuws


Er is nog geen nieuws geplaatst

Parlement & Politiek

De mei-editie van de Hofvijver: ‘Europa versterkt? Of juist verzwakt?’
“De uitslag van de Europese parlementsverkiezingen kenmerkt zich, ook in Nederland, door tegenstrijdige tendensen”, zo stellen de auteurs in de laatste Hofvijver editie van mei. Zo was de opkomst deze keer hoger dan vijf jaar geleden, maar vond nog niet de helft van de mensen het stemmen de moeite waard. En ondanks dat de uitslag op een pro-Europese houding onder de stemmers wijst, zijn de euro-kritische partijen ook sterk in opkomst. In een driedelig item over de verkiezingen, wordt een analyse gegeven van de Nederlandse, de Europese en de partijpolitieke gevolgen van de huidige status van Europa na deze tegenstrijdige verkiezingsuitslag.

PvdA grootste bij Europese verkiezingen in Nederland
DEN HAAG (PDC) - De PvdA heeft zes zetels behaald bij de Europese Parlementsverkiezingen en is daarmee de grootste Nederlandse partij geworden; een verdubbeling van het aantal zetels ten opzichte van 2014. Toen behaalde de partij nog drie zetels. PvdA lijsttrekker Frans Timmermans, tevens Spitzenkandidat namens de sociaaldemocratische fractie S&D, hoopt voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Staatssecretaris Mark Harbers treedt af vanwege criminaliteitscijfers van asielzoekers
DEN HAAG (PDC) - Mark Harbers treedt af als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Hij stapt op vanwege fouten die onder zijn verantwoordelijkheid zijn gemaakt bij het naar buiten brengen van criminaliteitscijfers van asielzoekers. Die cijfers zijn niet op de juiste manier gepresenteerd: zware delicten leken door het ministerie te zijn verdoezeld. Na een debat met de Tweede Kamer nam Harbers de politieke verantwoordelijkheid voor de gemaakte fouten.

Eerste Kamer stemt in met nieuwe integriteitsregels
DEN HAAG (PDC) - De Eerste Kamer heeft vandaag unaniem ingestemd met het wijzigen van het Reglement van Orde en de vaststelling van een Gedragscode integriteit Eerste Kamer.

CDA-fractie kiest Pieter Heerma als nieuwe fractievoorzitter
DEN HAAG (PDC) - Pieter Heerma wordt de opvolger van Sybrand Buma als fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Dat heeft de CDA-fractie vanmorgen bekend gemaakt na een intern beraad.

NOS.nl nieuws

'Een nieuw Europa is geboren', maar veel zal bij het oude blijven

Europa leek vanochtend ontwaakt in een ander politiek landschap. "De regels zijn veranderd. Een nieuw Europa is geboren", zei de Italiaanse rechts-populistische leider Salvini. "Het machtsmonopolie is gebroken. Dit is een signaal voor verandering", vond een van zijn tegenstrevers, de Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager, de liberale kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Eén ding is zeker: de traditionele machtsblokken in het centrum zijn verzwakt en de partijen die verandering willen zijn versterkt. Daarmee wordt een trend die de laatste jaren bijna overal bij nationale verkiezingen zichtbaar was, doorgetrokken naar het Europees Parlement.

Tegengestelde trends

Voor het eerst hebben de Europese kiezers de sociaaldemocraten en de christendemocraten niet de meerderheid bezorgd. De uitersten hebben gewonnen: aan de ene kant de groenen, die meer Europese samenwerking willen om het klimaatprobleem aan te pakken, aan de andere kant de eurosceptici, die de nationale staten willen versterken en de immigratie krachtiger aan banden willen leggen.

Maar het centrum is niet weggevaagd. De twee grote centrumpartijen kregen nog altijd 44 procent van de stemmen en zullen met 329 van de 751 zetels in het Europees parlement een zwaar stempel op het beleid blijven drukken.

Groenen afwezig in grote delen Europa

Achter de algemene trend gaan bovendien grote regionale verschillen schuil. De electorale kaart ziet er in Noord-Europa heel anders uit dan in Zuid-Europa en in West-Europa heel anders dan in Oost-Europa. Ook tussen buurlanden zijn grote verschillen. De sociaaldemocraten zijn bijvoorbeeld in Duitsland de grote verliezers, maar in Nederland de grote winnaars, terwijl ze het ook in Spanje en Italië tegen de trend in goed doen.

De groenen zijn in Oost- en Zuid-Europa bijna afwezig. Ze krijgen in Spanje drie (van de 54) zetels en in Portugal één zetel. In Italië en Zuidoost-Europa halen ze er zelfs niet één en in het voormalige Oostblok krijgen ze alleen zetels in Estland en Litouwen.

Hun winst danken de groenen bijna volledig aan hun goede resultaten in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat geeft hun in potentie wel veel invloed, want nog altijd draaien in Europa vooral Duitsland en Frankrijk aan de knoppen.

Hoe groot is het eurosceptische blok?

De groenen worden met waarschijnlijk 69 zetels na de liberalen de vierde fractie, maar toch wordt het aantal nationalisten in het Europees Parlement veel groter. Salvini zegt dat ze minstens 150 zetels krijgen. Daar zal het inderdaad bij in de buurt komen, maar het beeld wordt vertroebeld doordat ze over verschillende fracties zijn verdeeld.

Salvini's eigen Forza vormt met onder andere het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen en het Vlaams Belang de rechts-populistische fractie Europa van Naties en Vrijheid (EVN), die op 58 zetels uitkomt.

Daarnaast is er de bijna even grote eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD), een bont gezelschap met daarin de Britse Brexit Party van Nigel Farage, de Duitse AfD en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging. Als de brexit een feit wordt is deze fractie in één klap 29 zetels kwijt.

Om het nog ingewikkelder te maken zijn er ook nog grote nationalistische en rechts-populistische partijen lid van andere Europese fracties. De Nieuw-Vlaamse Alliantie, de grootste partij in België, is aangesloten bij de conservatieve fractie, net als de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die in eigen land ruim 45 procent van de stemmen kreeg en daarmee maar liefst 23 zetels veroverde, bijna even veel als het volledige Nederlandse zeteltal. Ook Forum voor Democratie wil zich bij de conservatieve fractie aansluiten.

Winst nationalisten ongelijk verdeeld

De Hongaarse Fidesz-partij was de laatste jaren lid van de christendemocratische fractie, maar zal daar niet blijven. Waarbij de partij van premier Victor Orbán zich aansluit is nog niet bekend. Fidesz haalde in eigen land een absolute meerderheid en is daarmee goed voor dertien zetels.

De eurosceptische en rechts-populistische partijen hebben ook niet overal gewonnen. Het beste resultaat boeken ze in Italië, waar Forza van 6 naar 34 procent gaat. De Poolse PiS-partij gaat van 31 naar bijna 46 procent.

De Brexit Party van Farage komt vanuit het niets op 31,7 procent, maar in 2014 haalde Farages vorige partij, UKIP, al 26 procent. In Frankrijk haalt de partij van Marine le Pen zelfs nog iets minder stemmen dan vorige keer. Ook het Hongaarse Fidesz blijft vrijwel gelijk terwijl de winst van de Duitse AfD (van 7 naar 11 procent) achterblijft bij de verwachtingen.

Het midden blijft sterk

Al met al is de stem van nationalistisch rechts wel versterkt, maar komen de partijen die daarbij gerekend kunnen worden toch niet verder dan zo'n 20 procent van de zetels, terwijl de groenen onder de 10 procent blijven.

Opvallend is het resultaat van de liberalen, die zoals het er nu naar uitziet, maar liefst 40 zetels winnen en op 109 komen. Dat is voor een belangrijk deel, maar toch ook maar slechts voor de helft te danken aan En Marche, de in 2016 opgerichte partij van de Franse president Macron, die zich aansluit bij de liberale ALDE-fractie.

De liberalen zijn voor vernieuwing, maar behoren natuurlijk ook tot het gematigde midden - zo bezien beschikken de traditionele partijen in het Europees parlement nog steeds over een riante meerderheid. Het nieuwe Europa dat vanochtend was geboren, zal daarom nog sterk lijken op het oude.Gen ontdekt voor langer leven zonder dementie, resultaten spectaculair

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een zeldzame genetische variant ontdekt die de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer en twee andere vormen van dementie sterk verkleint. Het gen lijkt ook de kans op een langer leven te vergroten. Dat blijkt uit een vandaag verschenen artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Acta Neuropathologica.

De ontdekking biedt volgens de onderzoekers nieuwe kansen voor het ontwikkelen van een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer en dementie. Daar bestaat nu geen behandeling tegen.

De proefpersonen komen uit zestien verschillende onderzoekspopulaties die bestudeerd worden in zestig verschillende instituten in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Hoofdauteur van het onderzoeksartikel is klinisch geneticus Henne Holstege van het VUmc, die bekend is vanwege haar onderzoek bij 100-plussers. Die groep 100-plussers speelt een belangrijke rol in dit onderzoek.

Meneer Van Duin is zo iemand. In tegenstelling tot veel van zijn generatiegenoten heeft hij geen enkele vorm van dementie. Dat hij meedoet aan het onderzoek, maakt hem gelukkig:

In een eerder onderzoek was de genetische variant Rs 72824905 al in verband gebracht met bescherming tegen de ziekte van Alzheimer. Maar omdat het gen zeldzaam is - één op de honderd mensen met Europese voorouders heeft het - werden nu gegevens van 53.000 proefpersonen uit Europa en Noord-Amerika geanalyseerd. Daardoor maakten meer mensen met de genetische variant deel uit van de onderzoeksgroep.

De helft minder

Het resultaat is spectaculair. Mensen met het gen Rs 72824905 blijken bijna de helft minder kans op de ziekte van Alzheimer en twee andere varianten van dementie te hebben: frontotemporale dementie en Lewy-body-dementie. Of de genetische variant ook de kans op vasculaire dementie vermindert, is niet onderzocht.

De onderzoekers hoopten dat het gen ook een beschermend effect zou hebben op de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose en ALS, maar dat blijkt niet het geval. Ook patiënten met dementie door slecht werkende bloedvaten hebben geen baat bij het gen.

Rs 72824905 wordt ook in verband gebracht met een langer leven. 90-plussers in het onderzoek leken een jaar langer te leven met het gen, maar de groep was te klein om toeval uit te sluiten.

Een unieke groep proefpersonen van honderd jaar en ouder bleek het gen meer dan twee keer zo vaak te hebben. Een van de dragers, een gezonde vrouw van 104, bleek ook twee genvarianten te hebben die bij andere patiënten juist voor extra snelle opbouw van schadelijke eiwitten zorgt. Patiënten met deze genen worden vaak op jonge leeftijd dement en honderdjarigen met deze genen zijn zeer zeldzaam.

Maar Rs 72824905 lijkt te beschermen tegen de opbouw van deze eiwitten. Bij patiënten die weliswaar geheugenproblemen hebben maar ook drager zijn van het gen, lijkt de opbouw van schadelijke eiwitten minder snel te gaan. Onderzoekers denken dat het ontrafelen van de werking van het gen een medicijn tegen Alzheimer en dementie dichterbij kan brengen.

Bij de onderzochte vormen van dementie sterven de hersencellen af door de opbouw van schadelijke eiwitten in de hersencellen. Het is niet goed bekend hoe die opbouw ontstaat, maar wetenschappers vermoeden dat dat voor een belangrijk deel komt doordat het afweersysteem met de jaren steeds minder goed is afgesteld.

Het nu ontdekte gen is actief bij het reguleren van de afweer in het brein. De onderzoekers hopen dat ze, door de werking van het gen na te bootsen, stappen kunnen zetten in de ontwikkeling van een medicijn tegen dementie en Alzheimer.Schoner vliegen met duurzame kerosine: goed begin, maar niet dé oplossing

Vliegtuigmotoren die draaien op brandstof van gebruikt frituurvet. Het bestaat, maar tot nu toe maken slechts een paar vliegmaatschappijen, waaronder KLM, op bescheiden schaal gebruik van dit soort afval dat kan worden gebruikt als alternatief van fossiele kerosine. De duurzame brandstof kan tot nu toe alleen worden getankt in Los Angeles waar de enige bio-kerosine fabriek ter wereld staat. Daar komt verandering in met de komst van een bio-kerosinefabriek in Groningen.

Vandaag begon daar de bouw van de eerste Europese bio-kerosinefabriek, die naar verwachting in 2022 operationeel zal zijn. De fabriek zal per jaar 100.000 ton duurzame kerosine produceren, waarvan KLM driekwart zal gebruiken.

"Hiermee besparen we per jaar ruim 200.000 ton CO2-uitstoot", zegt Pieter Elbers, president-directeur van KLM. Dat is gelijk aan de uitstoot van 1000 KLM-vluchten tussen Amsterdam en Rio de Janeiro, aldus Elbers. Uiteindelijk biobrandstof goed zijn voor twee procent van het totale brandstofverbruik van de luchtvaartmaatschappij.

Verduurzaming

De bouw van de bio-kerosinefabriek in Groningen wordt gezien als een eerste stap in de verduurzaming van de luchtvaart. Bio-kerosine stoot bij verbranding naar schatting tientallen procenten minder CO2 uit dan normale kerosine. Deskundigen zien het als een tussenstap naar nieuwe technieken die op termijn moeten leiden tot een klimaatneutrale luchtvaart.

Bio-kerosine heeft een plantaardige basis en kan in elk bestaand vliegtuig worden gebruikt, zonder dat er aanpassingen aan de motoren nodig zijn.

Druppel op gloeiende plaat

Deskundige Joris Melkert van de TU Delft ziet de nieuwe fabriek in Groningen als een winst voor het milieu. "Als je het netjes doet, dus met grondstoffen die op de juiste manier zijn verkregen en waarmee je geen roofbouw pleegt, kun je bio-kerosine bijna volledig CO2-neutraal maken."

Toch is Melkert terughoudend. Er moeten volgens hem nog veel obstakels worden overwonnen. "Zoals het nu is, is het nog erg duur in vergelijking met normale kerosine. De prijs is soms wel twee tot drie keer hoger. Ook is het nog niet op grote schaal voorhanden. Maar: als je nergens begint, gebeurt er nooit wat."

Capaciteit

Kritischer over bio-kerosine als duurzame brandstof is Paul Peeters, lector aan NHTV Breda University of Applied Sciences. Hij stelt dat als de luchtvaart in huidige tempo doorgroeit bio-kerosine geen zoden aan de dijk zet.

Uit onderzoek blijkt dat we blij mogen zijn als we in 2030 9 procent van de kerosine kunnen vervangen door biobrandstof, zegt Peeters. "Dat is de max in Europa." Dat zou de totale CO2-uitstoot in de luchtvaart naar schatting met 4 tot 6 procent terugdringen.

Wereldwijd zou je tussen de 7 en 30 procent kunnen verminderen in 2050. Het probleem is het gebrek aan geschikte afvalstoffen. En als je er gewassen voor gaat telen, dan is het probleem ruimtegebrek. De natuur staat al onder druk. Waar moet je die gewassen laten waarvan je de bio-kerosine wilt maken? Dat kan niet op een duurzame manier. Het risico op misstanden is vrij groot, zoals er ook onlangs is gerommeld met de biodiesel van auto's. De toeleveringsketen bij zoiets is ingewikkeld, en lastig volledig te controleren. Tenzij we opeens minder gaan vliegen, is bio-kerosine niet de groene revolutie waar de luchtvaart op heeft gewacht."

De oplossing voor de langere termijn, ligt ergens anders, denkt hij. "Voor nu zeg ik: bouw die fabriek, maar ontwikkel tegelijkertijd synthetische brandstoffen. Ook zal hard gewerkt moeten worden aan synthetische brandstoffen waarbij je van CO2 nieuwe brandstof kunt maken. Gelukkig wordt daar ook aan gewerkt en gaat onder andere Schiphol een proeffabriek bouwen om synthetische brandstoffen rechtstreeks uit CO2 te produceren."

Tussenstation

Het gesjoemel bij biodiesel van auto's is een leerschool voor de vliegsector, zegt energiewetenschapper Sierk de Jong die promoveerde op het gebruik van biobrandstoffen voor de luchtvaart. "Het zou mij verbazen als grote vliegmaatschappijen in de toekomst gaan vliegen op niet-duurzame voedselgewassen zoals palmolie. Er zijn veel verschillende tinten groen, afhankelijk van de productiecontext. Bio-kerosine kan heel on-duurzaam zijn: je kunt een jungle platbranden en er palmolie verbouwen. Hier moeten we ver van wegblijven. Maar biobrandstof kan ook heel duurzaam zijn met tot 90 procent CO2-reductie als je bijvoorbeeld van resten van de papierindustrie gebruik maakt."

De Jong, die onderzoek deed naar hernieuwbare vliegtuigbrandstoffen, ziet de ontwikkeling van duurzame brandstoffen voor vliegtuigen als een drietrapsraket die begint bij het hergebruik van afgewerkte frituurvetten, zoals nu het geval is bij die ene bio-kerosine fabriek in Los Angeles en binnenkort in Nederland. "Die vetten zijn niet oneindig beschikbaar, daarom zal er naar verloop van tijd worden gekeken naar andere reststromen uit bijvoorbeeld de landbouw. Probleem is alleen dat de technologie niet zo ver is dat je daar commerciële fabrieken omheen kunt bouwen. Daar zie ik dus nog ruimte voor groei."

Eindstation

De laatste stap is volgens De Jong dat verder uit te breiden. "En daar zie ik een rol weggelegd voor synthetische brandstoffen. Dat is brandstof gemaakt van koolstofdioxide die uit de lucht kan worden gehaald. Het vereist een technologie die nog in de kinderschoenen staat. Dat is volgens mij het ideale eindstation. Ik denk dat we, omdat we daar nu nog niet zijn, nu niet moeten zoeken naar de meest perfecte technologie maar alles op alles moeten zetten om actie te ondernemen ten goede van het klimaat."Meer dan tien aangiftes tegen Gökmen T.

Meer dan tien mensen hebben aangifte gedaan tegen Gökmen T., de man die heeft bekend dat hij in maart de aanslag op een Utrechtse tram heeft gepleegd. Onder hen zijn mensen die gewond zijn geraakt, maar ook mensen die de gewonden te hulp schoten en getuigen van de aanslag.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie naar aanleiding van berichtgeving daarover van RTL Nieuws. Bij de aanslag kwamen vier mensen om het leven.

Er is aangifte gedaan van poging tot moord, poging tot doodslag en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Volgens het OM is het gebruikelijk dat mensen die benadeeld zijn ook aangifte doen tegen een verdachte in een strafzaak. Zij kunnen dan een schadevergoeding eisen, bijvoorbeeld voor het oplopen van een trauma.

Alleen

De 37-jarige Gökmen T. schoot op 18 maart drie mensen dood in een sneltram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Een vierde slachtoffer overleed anderhalve week later. Verschillende mensen raakten gewond.

T. heeft bekend dat hij verantwoordelijk is voor de aanslag en dat hij alleen handelde. Hem wordt meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk ten laste gelegd.

Op 1 juli komt de zaak voor het eerst voor de rechter in Utrecht. De inhoudelijke behandeling volgt later.Lekkage giftige stof in Farmsum gevolg van nalatigheid NAM

Een gebrek aan alertheid bij de NAM was een belangrijke oorzaak van het lekken van aardgascondensaat uit het tankenpark in Farmsum in oktober. Dat stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) na onderzoek.

"Het tankenpark is goed beveiligd, met techniek en goed opgeleide mensen", zegt Pieter van den Bergen van het SodM tegen RTV Noord. "Maar men is te veel gaan vertrouwen op de beveiliging. Dat is een houding die moet veranderen."

Volgens de toezichthouder heeft de NAM zich ook niet proactief genoeg opgesteld en slecht gecommuniceerd tijdens het incident. In totaal kwam zo'n 30.000 liter van de giftige stof in het riool terecht.

Aanbevelingen

De NAM zegt in een reactie alle conclusies en aanbevelingen uit het rapport over te nemen. Directeur Atema erkent tegenover RTV Noord dat het bedrijf zich niet actief genoeg heeft opgesteld na de lekkage. "Te vaak zijn we afwachtend geweest. Ik zie liever dat we er meteen van uitgaan dat de NAM de veroorzaker is, zodat we sneller maatregelen kunnen nemen."

De toezichthouder heeft minister Wiebes gevraagd om de veiligheidseisen in de vergunning van de NAM aan te scherpen. De extra maatregelen die de NAM eerder nam om opnieuw een lekkage te voorkomen, blijven daardoor van kracht. Ook zal drie keer per jaar een inspectie plaatsvinden.

Geen gezondheidsrisico's

Uit het onderzoek blijkt dat omwonenden geen langdurige gezondheidsrisico's hebben gelopen, daarvoor is de blootstelling te laag geweest. Wel hadden hulpverleners en omwonenden onder meer last van prikkende ogen, hoofdpijn en misselijkheid.

De NAM heeft naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek een brief gestuurd aan de omwonenden van het tankenpark. Daarin biedt de maatschappij opnieuw verontschuldigingen aan.

Op dit moment loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Het verdenkt de NAM ervan in strijd met de milieuvoorschriften te hebben gehandeld.Verwerkingstijd: 0.33 seconden
1,877,282 unieke bezoeken