obey-robots.txt

Nog geen lid?

Word lid!
Lees ook de disclaimer.

Navigatie

Gratis adverteren

Ad-Vertise.nl hoe werkt het? Registreer, selecteer "Advertenties Nederland" en maak een eigen tekst advertentie. Kies een ad formaat, pas de kleuren aan en plaats html code op je eigen website. Nu worden jouw advertenties vertoont op alle deelnemende websites die óók voor Advertenties Nederland hebben gekozen. Bekijk advertentie formaten.

Leden enquête

De Stemcomputer moet een extra knop krijgen met de tekst, "Maak mijn stem ongeldig!"

ja
ja
81% [17 stemmen]

nee
nee
19% [4 stemmen]

Stemmen: 21
U moet inloggen om te stemmen.
Gestart: 15 Jul 2006

Enquête archief

Gebruikers Online

· Gasten online: 2

· Leden online: 0
· Nieuwste lid: LM5NL

Delen/Favorieten

Inloggen

Geef gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?

» Registreer «
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.

Shoutbox

You must login to post a message.

No messages have been posted.
Wij vertrouwen stemcomputers niet

Bits of Freedom

Onderwerp bekijken

 Onderwerp afdrukken
Trouw lanceert eigen stemwijzer
Bert2006
’Van de Stemwijzer leer je niks, je schrikt je alleen rot van het advies’

Vanaf vandaag heeft Trouw een eigen stemwijzer: Het Kieskompas. Via de site www.kieskompas.nl, ontwikkeld in samenwerking met de Vrije Universiteit, kunnen kiezers bepalen welke partij het dichtst bij ze staat.

André Krouwel, hoogleraar politicologie aan de Vrije Universiteit, ergert zich al jaren kapot aan de platte simpelheid van de Stemwijzer. „Ik beweer niet dat het Kieskompas perfect is, maar het is vele malen beter dan de Stemwijzer."

Ook dit jaar vullen Nederlanders gretig de Stemwijzer op het internet in als hulp bij het bepalen van hun keuze op 22 november. In een week tijd beantwoordden 1 miljoen mensen de 30 stellingen. Vaak zijn mensen verbaasd over het advies dat er uitrolt. „Dat mensen zich niet in het advies terugvinden is logisch als je kijkt hoe de Stemwijzer is gemaakt”, zegt Krouwel. „De Stemwijzer kijkt vooruit door alleen vragen over de beloften in het verkiezingsprogramma te stellen. Ik denk dat, als mensen in het stemhokje staan, veel meer factoren een rol spelen.”

Krouwel heeft zware kritiek op de methodiek waarop de Stemwijzer is gebaseerd. „Zij laten politieke partijen zelf bepalen wat zij antwoorden op de stellingen van de Stemwijzer. Ik vind niet dat we Bos, Balkenende en Rutte op hun blauwe ogen moeten geloven. Een verkiezingsprogramma is een propagandamiddel. Wij hebben zelf de teksten erbij gepakt en de antwoorden gegeven en die vervolgens aan de partijen voorgelegd.”

Volgens Krouwel is de vervorming van de Stemwijzer ook te wijten aan het feit dat álle dertig issues meetellen. Weliswaar mogen deelnemers een aantal onderwerpen zwaarder laten meetellen, maar dat is niet genoeg. „Er zijn kiezers voor wie drie of vier zaken echt belangrijk zijn. Dan moet je alleen op die punten aangeven waar zij in het politieke spectrum staan. De Stemwijzer vraagt bijvoorbeeld of de mavo moet terugkomen, maar dat onderwerp speelt in de verkiezingen geen enkele rol van betekenis.”

Krouwel vindt het onbegrijpelijk dat de Stemwijzer voorbijgaat aan het effect dat partijleiders en kandidaten hebben op kiesgedrag. „Het Kieskompas neemt op twee manieren dat aspect mee. Wij vragen naar de mate waarin zij politici bij wijze van spreken hun portemonnee toevertrouwen en we vragen naar de competentie van de lijsttrekkers: zijn zij in staat om de problemen op te lossen?”

In de lijst van kandidaten staan alle lijsttrekkers én Rita Verdonk. Waarom?

„De VVD heeft een serieuze verkiezing van de lijsttrekker gehad en de uitkomst was heel close. Rutte en Verdonk staan beiden voor een ander deel van de VVD. Het is daarom relevant dat mensen zich over Verdonk uitspreken. D66 had ook een verkiezing en als Lousewies van der Laan zich niet had teruggetrokken voor de Kamer, had zij in die lijst gestaan.”

Waarom zouden Nederlanders boven de achttien het Kieskompas moeten invullen?
,,Ook Nederlanders ónder de achttien moeten hem invullen. Je krijgt namelijk inzicht waar je in het politieke krachtenveld staat en vooral waarom, doordat je na afloop je eigen keuze kunt analyseren. De makers van de Stemwijzer, IPP, krijgen subsidie omdat er een ’leerelement’ inzit. Nou, m’n neus. Het enige wat mensen leren is dat zij zich rot schrikken van het advies. Dat vind ik eigenlijk een schande. Vanaf de eerste Stemwijzer in 1989 is er de kritiek dat de methodiek te simpel is. Uit luiheid is er nooit wat aan gedaan om vooruit te komen.”

Quote

Reactie: „Het is even wennen, maar zeker een tegenhanger voor de Stemwijzer. Het is interessant dat je ook per partijleider kunt aangeven wat je van hem/haar vindt. Je stemt namelijk tevens op je gevoel, ook al zeggen veel mensen dat ze alleen maar rationeel stemmen.” Wat denkt U, beter of niet??

Niemand is volmaakt en perfect, laat `n ander in eigen waarde.
 
kiesverstandig
Goh opeens is het advies SGP, was deze stemwijzer van Trouw? Niet te vertrouwen dus.
Politici zijn net als de wind; "zoals de wind waait, draait mijn mening".
 
Bert2006
Ook al niet echt betrouwbaar dus; da`s nou jammer!!!!!!!!!!!!!!Wink
Niemand is volmaakt en perfect, laat `n ander in eigen waarde.
 
Spring naar forum:
 Nieuw onderwerp  Antwoorden

Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Trouw lanceert eigen stemwijzer', te verwijzen!

BBcode:
HTML:

Vergelijkbare onderwerpen

Onderwerp Forum         Laatste bericht
Stemwijzer zonder vragenlijst Humor. : 3 18 May 2010
Altijd al je eigen Start Plaats willen hebben? Algemeen : 1 29 May 2009
Start je eigen (mini) referendum! Invloed door te stemmen? : 1 10 Apr 2009
Europese stemwijzer voor verkiezingen Europees Parlement Media invloed van kranten, radio en tv : 1 29 Jul 2008
Stemwijzer v.a. 17 October online!!! Invloed door te stemmen? : 6 25 Oct 2006
Verwerkingstijd: 0.05 seconden
2,006,794 unieke bezoeken