obey-robots.txt

Nog geen lid?

Word lid!
Lees ook de disclaimer.

Navigatie

Leden enquête

De Stemcomputer moet een extra knop krijgen met de tekst, "Maak mijn stem ongeldig!"

ja
ja
81% [17 stemmen]

nee
nee
19% [4 stemmen]

Stemmen: 21
U moet inloggen om te stemmen.
Gestart: 15 Jul 2006

Enquête archief

Gebruikers Online

· Gasten online: 5

· Leden online: 0
· Nieuwste lid: LM5NL

Delen/Favorieten

Inloggen

Geef gebruikersnaam

Wachtwoord



Nog geen lid?

» Registreer «
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.
Wij vertrouwen stemcomputers niet

Bits of Freedom

Onderwerp bekijken

Denk u door te stemmen invloed te kunnen uitoefenen?
 Onderwerp afdrukken
Beveiliging stemcomputer zo lek als een mandje
kiesverstandig

Quote

De stemcomputer die in 90 procent van de Nederlandse gemeenten wordt gebruikt voor de verkiezingen is slecht beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van EénVandaag, in samenwerking met de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet.

logo


EénVandaag heeft een stemcomputer (Nedap ES3B) geleend van een gemeente. De software en hardware van de stemcomputer is door onafhankelijke deskundigen onderzocht. Dat is nooit eerder gebeurd in Nederland.


Rop Gonggrijp, woordvoerder van de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet: "Frauderen met een stemcomputer is vreselijk makkelijk. Als je de stemcomputer in handen hebt is het een kwestie van een nieuw programma er in stoppen". Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen: "Zeker, je kunt fraude plegen met de stemcomputer, op het moment dat je controle hebt over het apparaat en dus overal bij kunt".


Kamerleden van VVD, CDA en PVDA hebben de reportage van EénVandaag gezien en zijn geschrokken. Ze willen een betere beveiliging van de stemcomputer. Verantwoordelijk minister Atso Nicolai moet snel tekst en uitleg geven aan de kamer.


EénVandaag laat vanavond stap voor stap zien hoe makkelijk je kan frauderen met een stemcomputer. Voor een geslaagde verkiezingsfraude heb je toegang nodig tot meerdere stemcomputers tegelijk. Dat kan in Rotterdam, de opslag van de 400 stemcomputers in Rotterdam is slecht beveiligd. Geen bewakingscamera's en geen alarmsysteem. Dat is een overtreding van de kieswet, die eist strenge bewaking.


De stemcomputer start met een sleutel. Alle 8000 stemcomputers in Nederland hebben exact dezelfde sleutel en die is makkelijk na te maken. En TNO in Delft test elke vier jaar slechts één van de 8000 stemcomputers.


Naar aanleiding van de reportage van EénVandaag geeft de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet een persconferentie. Donderdag 5 oktober, 10 uur in Nieuwspoort Den Haag.


Commentaar: Vermoedens worden bewaardheid!
Politici zijn net als de wind; "zoals de wind waait, draait mijn mening".
 
karel

Quote

Of je ze nu stemmachines of stemcomputers noemt, niemand kan na de uitzending van EenVandaag ontkennen dat er fundamenteel iets mis is met de beveiliging van de apparaten waar in november straks miljoenen mensen hun stem op uitbrengen. Stemmen is het fundament van een democratie. Als er niet meer eerlijk gestemd kan worden, wat blijft er dan over van de democratie?

Ook mensen in een democratie willen met hun tijd mee. Een tijd waarin alles zo snel mogelijk moet gaan en daarbij komen stemmachines handig van pas. Niet meer dagen wachten tot alle stemmen geteld zijn, maar amper na sluiting van het laatste stemlokaal kunnen de Bram Schilhams en Frits Westers van deze wereld vol ongeduld melden wie de winnaars en verliezers zijn.

De utopie van eerlijke en snelle verkiezingen is de afgelopen maanden steeds sneller uit elkaar aan het vallen. Een groep "linkse rakkers" besloot het stemproces, en dan met name de machines die hiervoor gebruikt worden, onder de loep te nemen. En de resultaten waren erg, zelfs schokkend te noemen. Volgens Wij vertrouwen stemcomputers niet is het op 22 november niet mogelijk om eerlijk te stemmen.

Een harde conclusie, waar elke zichzelf respecterende ontwikkelaar, aanbieder of fabrikant iets mee zou doen. Maar niet Nedap, de fabrikant van de stemcomputer. Net als de code die het voor de stemcomputer gebruikt reageert het als iemand die sinds de vorige eeuw onder een steen heeft gelegen.

Er is namelijk helemaal niets mis met de machines, sterker nog, ze werken prima, zo laat Nedap in een reactie weten. Nu valt dit zelfs te betwisten, omdat niemand de broncode mag bekijken. Toch gaat de stemcomputerfabrikant aan een essentieel onderdeel voorbij, en dat is verantwoordelijkheid.

Stemmen is zo belangrijk dat je als fabrikant elke twijfel over de veiligheid en transparantie van het proces dient weg te nemen. Je bent het als monopolist zelfs verplicht om ervoor te zorgen dat de eerste de beste amateur inbreker niet het stemproces kan manipuleren. Als er nu nog uit verschillende fabrikanten gekozen kon worden, waarbij er één het stemproces wel serieus neemt, dan zouden gemeentes nog iets te kiezen hebben.

Stel je voor dat een bank zegt dat hun kluis prima werkt omdat je er geld in kan opslaan, ook al kun je met een schroevendraaier de deur forceren. Het huilen staat je in dit soort gevallen dichterbij dan het lachen. Zeker als de verantwoordelijke fabrikant alle kritiek wegwuift met de opmerking dat je mensen moet kunnen vertrouwen. Dan ben je of heel erg naïef of het kan je allemaal geen ene reet interesseren en je vindt het maar wat irritant dat al die mensen over je machine klagen.

Je kunt het toch bijna niet geloven dat ons democratisch stemproces aan zo'n bedrijf is overgeleverd. Een bedrijf dat zich afdoet met een dooddoener als "Beter zou het zijn geweest als de oprichters van de stichting de naam “Wij vertrouwen mensen niet” hadden gekozen."

Daar sta je dan als burger, die de moeite wil nemen om te gaan stemmen. Een stem waarvan je niets eens weet wat ermee gebeurt. Dat je niet eens kan vertrouwen of je stem ook wel eerlijk geteld wordt. Laatst las ik dat het enige verschil tussen Nederland en een Bananenrepubliek is dat de mensen in een Bananenrepubliek weten dat ze er wonen. Ik weet dan ook zeker dat het er bij Nedap tropisch aan toe gaat.

Door Jan Parlook op vrijdag 06 oktober 2006 16:11



Commentaar: Als Nedap zo integer is als ze zeggen te zijn, waarom houden ze dan die broncode zo angstvallig geheim?
 
Bert2006
Update : Maandag 30 October 2006

DEN HAAG - De stemmachines in 35 gemeentes zijn afgekeurd omdat bij deze apparaten makkelijk is te achterhalen wat iemand heeft gestemd.
Amsterdam moet weer met potlood gaan stemmen, andere gemeentes kunnen hier ook voor kiezen of andere stemmachines inschakelen. Dat heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) maandag bekendgemaakt.

Het gaat om de bijna 1200 stemmachines van producent Sdu, 10 procent van het totale aantal stemmachines in Nederland. Na Amsterdam zijn Eindhoven en Tilburg de grootste gemeentes die op zoek moeten naar een alternatief voor de Sdu-machines.

Uit onderzoek van de inlichtingendienst AIVD is gebleken dat de radiosignalen waarmee deze computers de stemresultaten doorgeven tot op enkele tientallen meters zo goed zijn te onderscheppen dat gezien kan worden wat iemand heeft gestemd. ,,Dit vormt een te groot risico voor het stemgeheim'', zei Nicolaï. ,,Daarom heb ik de vergunning voor de stemmachines ingetrokken.''

De overige 90 procent van de stemmachines, ruim 8000 exemplaren, komt van fabrikant Nedap. De AIVD heeft drie van de vier types van de Nedap-machines gecontroleerd en vastgesteld dat hier geen problemen met afluisteren te verwachten zijn. Er is minder straling en de doorgestraalde gegevens worden versleuteld. De resultaten van het vierde Nedap-type volgen zo snel mogelijk.

Nicolaï zei maandag er niet van uit te gaan dat bij eerdere verkiezingen stemmachines afgeluisterd zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat dit op een georganiseerde manier gebeurd zou zijn, bovendien is door de voortschrijdende techniek de laatste tijd afluisteren weer makkelijker geworden.

De minister had de AIVD onderzoek laten doen na waarschuwingen van actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl en de ophef die hierover ontstond. Nicolaï kondigde al eerder extra maatregelen aan om niet alleen het afluisteren maar ook geknoei met stemmen op de machines te voorkomen.

Nedap is bezig bij de gemeentes alle stemmachines te controleren. Het bedrijf kijkt of er de afgelopen tijd aan de machine is gerommeld, zet er een nieuwe chip en niet-herprogrammeerbare software in en doet het apparaat vervolgens op slot met een unieke ijzeren zegel. Onderzoeksinstituut TNO checkt als onafhankelijke derde het systeem nog eens en controleert steekproefsgewijs stemmachines. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat de stemmachines veilig staan opgeslagen.

Over de hoogte van de schade wilde Nicolaï maandag niets zeggen en ook over de manier waarop de zaak wordt afgewikkeld met de Sdu zweeg hij. Gemeentes hoeven in elk geval niet bang te zijn dat ze voor de kosten opdraaien, beloofde de minister. Deze komen voor rekening van Binnenlandse Zaken.

Quote

Heeft u nog vertrouwen in de stemmachine? Laat uw mening weten. Reageer!

Niemand is volmaakt en perfect, laat `n ander in eigen waarde.
 
Bert2006
Amsterdam - Minister Nicolaï voor Bestuurlijke Vernieuwing heeft 1200 stemcomputers afgekeurd voor de Statenverkiezingen. Ondanks aanpassingen bleken de beeldschermen ‘afluisterbaar’, of slecht leesbaar.

Het besluit betekent dat er bij de komende verkiezingen opnieuw met potlood wordt gestemd in 23 gemeenten die normaal gesproken met de NewVote-computers werken.

Anderhalve week geleden leken de problemen opgelost. Onderzoek van de AIVD had uitgewezen dat de elektromagnetische straling van een aangepaste NewVote machine niet verder reikt dan 5 meter. Daarmee leek het stemgeheim gewaarborgd.

Fabrikant Sdu had de straling onder meer beperkt door het beeldscherm aan te passen: rode en groene kleuren in plaats van zwart en wit. TNO moest dat nog goedkeuren.

Die goedkeuring kwam vorige week. Alleen, schrijft Nicolaï nu aan de Tweede Kamer, had de door TNO gekeurde stemcomputer geen rood en groen beeldscherm. Sdu had de kleuren alweer veranderd om de leesbaarheid te vergroten.

Daarop besloot Nicolaï de machine opnieuw te laten onderzoeken door de AIVD. Die concludeerde dat door de verbeterde schermen de reikwijdte van de straling weer was vergroot tot meer dan 5 meter.

De actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet heeft een gepland kort geding om het gebruik van de computers tegen te houden, ingetrokken.

Quote

Zouden ze nu in de provincies allemaal voorzien puntenslijpers, er zijn al genoeg rode potloden intussen gemaakt. Iemand nog naar bouwmarkt geweest voor de aanmaak daarvan???

Niemand is volmaakt en perfect, laat `n ander in eigen waarde.
 
Bert2006
DEN HAAG - Minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) moet de afgekeurde maar inmiddels aangepaste stemmachines van leverancier Sdu nogmaals laten testen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag maandag bepaald in een kort geding dat Sdu tegen de Staat had aangespannen.

De minister liet vorige week weten niet bereid te zijn tot een nieuwe test omdat hij geen vertrouwen meer heeft in de bekwaamheid van Sdu. Volgens rechter R. Paris moet Nicolaï echter maandag nog opdracht geven aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om de New Vote-machine van Sdu met bijbehorende software te onderzoeken.

De bewindsman zal dat doen, zei zijn woordvoerster. Maar hij blijft volgens haar hoe dan ook bij zijn besluit om de stemcomputers van Sdu niet in te zetten bij de Provinciale Statenverkiezingen (7 maart). Uit eerder onderzoek was gebleken dat de apparaten van Sdu teveel straling afgeven. Daardoor zou te achterhalen zijn wat iemand heeft gestemd, terwijl het stemgeheim gewaarborgd moet zijn.

Sdu stelt dat alle 750 stemmachines nu wel voldoen aan de technische eisen en had daarom geëist dat de AIVD nog een keer het stralingsgedrag ervan zou onderzoeken. Als uit de nieuwe test blijkt dat de straling binnen de norm blijft, zal dat echter niet betekenen dat de Sdu-apparaten bij de komende verkiezingen worden gebruikt, aldus de woordvoerster van Nicolaï.

Sdu-directeur Huib Cuperus vindt die opstelling van de minister „kort door de bocht”. Als de stemmachines alsnog aan de eisen blijken te voldoen, zou het hem verbazen als Nicolaï niet in alle zorgvuldigheid zijn eigen besluit zou heroverwegen. Cuperus verwacht de uitslag van de AIVD-test binnen een paar dagen. Hij wil verder niet op de situatie vooruitlopen en zegt nog altijd te hopen op een redelijke en zorgvuldige oplossing van de kwestie.

De Sdu-stemcomputer zou worden gebruikt in 35 gemeenten. Amsterdam, goed voor 490 machines, was al afgehaakt en gaat bij de komende verkiezingen weer met het rode potlood stemmen. De andere gemeenten doen dat laatste ook of krijgen vervangende apparaten van marktleider Nedap.

Quote

Zal het nu wel `vlekkeloos' gaan verlopen bij de verkiezingen voor Provinciale Staten of kunnen we weer problemen verwachten??

Niemand is volmaakt en perfect, laat `n ander in eigen waarde.
 
Spring naar forum:
 Nieuw onderwerp  Antwoorden

Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Beveiliging stemcomputer zo lek als een mandje', te verwijzen!

BBcode:
HTML:

Vergelijkbare onderwerpen

Onderwerp Forum         Laatste bericht
Stemcomputer gekraakt Invloed door te stemmen? : 1 14 Sep 2006
Verwerkingstijd: 0.10 seconden
2,163,383 unieke bezoeken