obey-robots.txt

Nog geen lid?

Word lid!
Lees ook de disclaimer.

Navigatie

Leden enquête

De Stemcomputer moet een extra knop krijgen met de tekst, "Maak mijn stem ongeldig!"

ja
ja
81% [17 stemmen]

nee
nee
19% [4 stemmen]

Stemmen: 21
U moet inloggen om te stemmen.
Gestart: 15 Jul 2006

Enquête archief

Gebruikers Online

· Gasten online: 2

· Leden online: 0
· Nieuwste lid: LM5NL

Delen/Favorieten

Inloggen

Geef gebruikersnaam

Wachtwoord



Nog geen lid?

» Registreer «
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.
Wij vertrouwen stemcomputers niet

Bits of Freedom

Onderwerp bekijken

Wat heeft de media voor invloed op publiekelijke uitspraken tijdens openbare debatten?
 Onderwerp afdrukken
Het uur van de waarheid voor Wouter Bos
Bert2006
DEN HAAG - Vandaag en morgen zijn in de Tweede Kamer de algemene politieke beschouwingen over de begroting van het kabinet-Balkenende. Vele ogen zullen gericht zijn op Wouter Bos.

Voor PvdA-leider Wouter Bos breekt het uur van de waarheid aan. Eindelijk krijgt hij de kans een doortimmerd weerwoord te geven op de ‘feestbegroting’ die het kabinet vorige week presenteerde. En eindelijk kan hij in debat met premier Balkenende. Deze ontloopt al maanden een directe confrontatie met de grootste oppositiepartij.

De politieke beschouwingen woensdag en donderdag staan in het teken van de eindafrekening en de verkiezingen. Vier jaar kabinetten-Balkenende liggen op de weegschaal, vier jaar van ingrijpende hervormingen in de zorg en de sociale zekerheid maar op de valreep ook van economische groei en extra koopkracht. Bos gaat die resultaten niet afkammen, dat komt alleen maar verongelijkt over. In plaats daarvan blikt de PvdA vooruit: mooie cijfers meneer Balkenende, maar nu de mensen nog.

Bos wil zich vooral op zaken richten die het kabinet naar zijn mening heeft laten verslonzen. Dat het financieringstekort is omgebogen in een begrotingsoverschot is mooi. Maar is dat iets om trots op te zijn als tegelijkertijd je oude vader of moeder door personeelsgebrek ondervoed in een verpleeghuis ligt weg te kwijnen?

De PvdA weet uit eigen ervaring in het tweede paarse kabinet dat mooie begrotings- en werkgelegenheidscijfers geen garantie zijn voor verkiezingswinst. Integendeel zelfs. It's the people, stupid, zal Bos de premier voorhouden.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is vooralsnog niet onder de indruk van Bos’ strijdplan. Fijntjes wijst hij erop dat de PvdA-leider hem al maanden ontloopt bij ieder debat. ‘Ik kan dus nauwelijks wachten’, aldus Verhagen.

Het CDA is – niet verwonderlijk – dik tevreden over hetgeen de eigen premier tot stand heeft gebracht. De economie groeit, de werkloosheid is een van de laagste in Europa en de wachtlijsten in de zorg zijn verdwenen. Er zijn kabinetten te noemen met een minder glanzende palmares. ‘Gaat u al dat moois in de waagschaal stellen?’, zal Verhagen zijn PvdA-collega voorhouden. Of schaart de oppositie zich nu toch achter de maatregelen die ze vier jaar lang verfoeid heeft?

De christen-democraten hanteren graag de metafoor van het verbouwde huis. Na vier jaar staan de fundamenten, is het stof neergedaald en dan moet je geen nieuwe onderzekerheden creëren. En al helemaal niet rond de AOW of de hypotheekaftrek.

VVD-leider Rutte speelt morgen zijn eigen wedstrijd. Het is zijn debuut bij de algemene politieke beschouwingen en hij zal dat aangrijpen om zich te profileren. Rutte zal hameren op ambitie: een paar procent economische groei is mooi maar meer moet mogelijk zijn.

De VVD’er wil zich presenteren als het alternatief. ‘Als het gaat tussen Bos en Balkenende dan eindigt het met Bos én Balkenende. De kiezer die Bos niet in het Torentje wil, doet er daarom goed aan op de VVD te stemmen’, verklapte de liberaal dinsdag al zijn boodschap.

Gepubliceerd om 8:03 27 september 2006 in Volkskrant.

Quote

Dit is eerste artikel over de politieke beschouwingen na Prinsjesdag en tegelijk graadmeter van de toon in politieke uitspraken voor de verkiezingen en wat de media daarvan maakt.

Niemand is volmaakt en perfect, laat `n ander in eigen waarde.
 
kiesverstandig
Kies je het minst slechte alternatief of kies je helemaal niet.
- Thuis blijven kan uitgelegd worden als gebrek aan belangstelling!
- Blanco stemmen, u heeft geen keuze kunnen maken.
- Stem ongeldig verklaren, U heeft gekozen om een proteststem te laten horen.
Politici zijn net als de wind; "zoals de wind waait, draait mijn mening".
 
Spring naar forum:
 Nieuw onderwerp  Antwoorden

Gebruik BBcode of HTML om naar; 'Het uur van de waarheid voor Wouter Bos', te verwijzen!

BBcode:
HTML:

Vergelijkbare onderwerpen

Onderwerp Forum         Laatste bericht
Belgische politie waarschuwt voor nieuwe vind-ik-leuk-knop Facebook Privacy : 1 13 May 2016
De harde waarheid in Nederland Invloed door te stemmen? : 2 02 Jun 2010
Speciale Google zoekmachine voor partijprogramma's Invloed door te stemmen? : 1 27 May 2010
PvdA stoot kiezers af door keuze voor Job Cohen! Een politici op een misser betrapt? : 1 18 May 2010
Stemmen op 4 juni voor het europees parlement Invloed door te stemmen? : 4 30 May 2009
Verwerkingstijd: 0.14 seconden
2,176,623 unieke bezoeken